Ήρθαν τα πάνω κάτω...

Ήρθαν τα πάνω κάτω...

1987. Ήταν η χρονιά, που το πρώτο ατελιέ γραφικών τεχνών στη Χίο ξεκίνησε να λειτουργεί στο δεύτερο όροφο της οδού Στεφάνου Τσουρή 11. Το όνομά του «ΕΝΤΥΠΟ» και δημιουργός του ο Γιάννης Γιάννη Σαλιάρης που μόλις είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Τεχνολογία των Εκτυπώσεων και της Φωτοαναπαραγωγής. Ένας σκοτεινός θάλαμος με μια repromaster και μια μονταζιέρα αποτελούσαν τότε το βοηθητικό εξοπλισμό του ατελιέ. Η καρδιά του όμως, ήταν ένας υπολογιστής Apple Macintosh, ένας από τους πρώτους Mac στην Ελλάδα, με μονόχρωμη οθόνη 9 ιντσών και σκληρό δίσκο 20 MB! Το σύνολο συμπλήρωνε και ένας εκτυπωτής Apple Laser! που μαζί με τον Mac συνέθεταν ένα από τα πρώτα «επιτραπέζια εκδοτικά συστήματα» που λειτούργησαν ποτέ, αντικαθιστώντας τα μέχρι τότε λεγόμενα συστήματα «φωτοσύνθεσης». Αυτός ο φαινομενικά απλοϊκός εξοπλισμός, σε συνδυασμό με τη νέα αισθητική αντίληψη που έφερε στην τοπική τυπογραφία το νεαρό ΕΝΤΥΠΟ, σηματοδότησαν το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στη βίβλο της Χιακής τυπογραφίας.

The big idea. Τόσο απλή για τη σημερινή πραγματικότητα, τόσο ανατρεπτική και καινοτόμος για την εποχή της, μα και τόσο τολμηρή και ριψοκίνδυνη.

Από τη στιγμή εκείνη, τίποτα πια δεν θα θυμίζει και στη Χίο την τυπογραφία του παρελθόντος. H ψηφιακή εποχή στις εκτυπώσεις είχε πλέον ανατείλει. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος της επικοινωνίας και οι παραδοσιακοί τυπογράφοι - λιθογράφοι στάθηκαν με επιφύλαξη και δυσπιστία απέναντι στο νέο και άγνωστο τεχνολογικό ...παιχνίδι. Χρειάστηκαν όμως λίγα μόλις χρόνια, για να γίνει η ιδέα πραγματική επανάσταση. Τα ψηφιακά εκδοτικά συστήματα κατέκλυσαν το σύνολο των εκτυπωτικών επιχειρήσεων, από τα μικρά συνοικιακά τυπογραφεία μέχρι τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας τη μεγαλύτερη ανατροπή στην επικοινωνία από την εποχή του Γουτεμβέργιου. Πανάκριβα μηχανήματα αντικαταστάθηκαν από απλούς προσωπικούς υπολογιστές, οι χρόνοι εκμηδενίστηκαν και η ποιότητα έγινε προνόμιο περισσοτέρων επαγγελματιών. Το photoshop μπήκε σε κάθε εκτυπωτική επιχείρηση αλλά και σε κάθε σπίτι, τα συστήματα Computer To Plate αποτελούν πλέον κανόνα και η ψηφιακή εκτύπωση εκτοπίζει σταθερά κάθε άλλη συμβατική τεχνολογία.

Το 1989 το μικρό ατελιέ ΕΝΤΥΠΟ εξελίσσεται σε πλήρες λιθογραφείο με πιεστήρια offset ΗΕΙDELBERG. Νέοι συνεργάτες στο εγχείρημα του Γιάννη Σαλιάρη είναι πλέον η Αργυρώ Κ. Καστάνια και λίγο αργότερα ο Αντώνης Ι. Ζαννίκος. Το 1996 η επιχείρηση μεταφέρεται σε νέους χώρους στην οδό Στεφ. Τσουρή 7, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα, εκσυγχρονίζοντας συνεχώς τον παραγωγικό της εξοπλισμό. Παράλληλα, εντάσσει στη δημιουργική της ομάδα νέους ταλαντούχους γραφίστες και συνεργάτες. Το 2000 εισάγει για πρώτη φορά στη Χίο την ψηφιακή εκτύπωση μικρών εντύπων και από τότε, με μικρά και σταθερά βήματα, οικοδομεί μια συνεπή και πάντα σύγχρονη παρουσία στο χώρο της ποιοτικής τυπογραφίας, με θεμέλια τον επαγγελματισμό και την επιχειρηματική ηθική. Με την πρόσφατη επένδυση σε ψηφιακό εξοπλισμό νέας γενιάς, το ΕΝΤΥΠΟ μπορεί πλέον να προσφέρει όλα του τα έντυπα με τη γνωστή πάντα ποιότητα, σε ακόμα μικρότερους χρόνους και σε νέες ακόμα χαμηλότερες τιμές.

επιστροφή